XAMPP telepítés és indítás

 1. Az XAMPP letöltése. Látogassunk el a következő oldalra: http://www.apachefriends.org/en/xampp.html, és onnan töltsük le az operációs rendszerünknek megfelelő XAMPP-verziót.
 2. Telepítés. A letöltött futtatható állományt indítsuk el, és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat. Windows alatt a javasolt telepítési könyvtár c:\xampp.
 3. Indítás. A telepítési mappába létrehozott xampp-control.exe elindítása szükséges (a telepítéskor készülhet hozzá asztali parancsikon is, természetesen.) A megjelenő ablakban indítsuk el a szükséges szolgáltatásokat (Apache webszerver, MySQL adatbáziskezelő.)
  • Ha ezeket nem sikerül elindítani, az jellemzően amiatt fordul elő, hogy a szolgáltatás által használni próbált portot egy másik program már használja (pl. Skype.) Ilyenkor próbáljuk meg leállítani a másik programot, hogy felszabaduljon a port, vagy változtassunk az XAMPP portbeállításain.
 4. Használat. A weben megjelenítendő fájlokat az {xamppdir}\htdocs mappába kell helyezni. Ha a javasolt helyre telepíttük az XAMPP-ot, akkor ez a c:\xampp\htdocs mappa. (Nyilván ezen belül tetszőleges mélységig hozhatunk létre almappákat, és azok elérhetők lesznek a böngészőből is.)
 5. Minden ide elhelyezett fájl elérhető a böngészőben a http://localhost címen, mindaddig, amíg fut az XAMPP (félretehető a tálcára, a háttérben is képes működni.)
  • Például, a c:\xampp\htdocs\teszt.php elérhető a http://localhost/teszt.php címen.
  • A http://localhost címre navigáláskor mejelenítendő lap a c:\xampp\htdocs\index.php fájl.
  • A phpMyAdmin szokásosan a http://localhost/phpmyadmin címen érhető el.